De ontworteling van Nederland: addendum

Afgelopen woensdag, 19 februari 2020, kwamen de Nederlandse boeren opnieuw samen voor een protest in Den Haag. In onze eerder gepubliceerde reportage kwam o.a. Mark van den Oever van Farmers Defence Force aan het woord. Op de Koekamp sprak Sven ook nog met Evert Mouw, de medisch informaticus en politicoloog die al eerder te gast was in onze podcast om zijn rapport over de brondata van het RIVM, waarop de overheid haar stikstofbeleid baseert, toe te lichten. Het RIVM toonde zich sportief en heeft een inhoudelijke reactie gegeven; Evert maakt het een-tweetje af en deelt op zijn beurt zijn eerste gedachten met ons.

Terwijl mainstream media gretig berichten over trekkers op de snelwegen en de verontwaardiging van zowel als over de agrarische sector blijven de belangrijkste vragen onderbelicht: wat zijn de werkelijke implicaties van het beleid, en wie worden daarmee gediend?

Zie ook: Van boeren, burgers en banken: de ontworteling van Nederland

UPDATE 28-2-2020: Evert heeft inmiddels een uitgebreide reactie op het RIVM gepubliceerd op zijn blog Furor Teutonicus.

Links:
Rapport stikstofbeleid door Evert Mouw
Reactie RIVM
De illusie van goed stikstofbeleid: het rapport van Evert Mouw

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...