Nederland in Crisis #2: Redding op eigen rekening

Terwijl COVID-19 voortwoekert door Europa en de rest van de wereld, langzaam maar zeker ook de IC-afdelingen van de Brabantse ziekenhuizen hun limiet bereiken en het kabinet een heel pakket van financiële maatregelen en vangnetten in het leven heeft geroepen om de harde klappen die de economie te verduren heeft te mitigeren en het leed waar mogelijk te beperken, wordt er achter de schermen hard gewerkt om het systeem overeind te houden. Donald Trump zet in de VS de deur open voor maatregelen die voor het laatst gezien zijn in oorlogstijd en ondertussen brengt de Europese Centrale Bank haar bazooka in stelling voor kolossale financiële injecties. Maar waar moet al dat geld vandaan komen? En welke gevolgen heeft dat wanneer de schokgolven van de draconische maatregelen door de rest van de keten heen bewegen?

In dit tweede deel van een serie over de Coronacrisis én de economische crisis die daar onherroepelijk op volgt, met het pamflet ‘Neem het niet!’ van Stéphane Hessel als rode draad, stelt Sven Hulleman de vraag of we de lijn van de afgelopen decennia voort willen zetten met zijn allen of dat dit wellicht het moment kan zijn om een andere richting te kiezen. Blijven wij met zijn allen dienaars van een systeem ingericht voor en door de financiële ‘elite’, zal het volk opnieuw opdraaien voor hun eindeloze hebzucht of zullen wij eindelijk zeggen: we nemen het niet langer?

Onverschilligheid is de slechtst denkbare houding. Wanneer het systeem faalt hebben wij slechts nog de eigen verantwoordelijkheid…

Links:
Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie
Spanje roept op tot EU-brede begrotingsaanpak van gevolgen coronavirus
Rente op Italiaanse staatsobligaties daalt hard na opkoopprogramma ECB
ECB trekt nog eens 750 miljard euro extra uit in strijd tegen coronavirus
‘Dit is de bazooka’: Overheden zetten miljarden in tegen coronacrisis
President Donald Trump: We will be invoking the Defense Production Act amid coronavirus pandemic (CNBC)
De verbazing voorbij: Registratie van Wellens en Hulleman met publiek; Weltschmerz studio Den Haag

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...