Nederland in Crisis #4: De verpanding van de vrijheid

Contante betalingen zijn al jaren aan het afnemen. Het gemak en de ogenschijnlijke veiligheid van digitaal betalingsverkeer hebben ervoor gezorgd dat veel mensen doorgaans nog maar weinig tot geen cash geld op zak hebben. Daarmee geeft men niet alleen de onafhankelijkheid op – hoe kom je bij je geld, hoe kun je iets kopen wanneer de bank en/of de digitale infrastructuur wegvalt (of weggenomen wordt…) – maar ook de privacy; geen enkele digitale transactie blijft namelijk ongezien.

Is dat de reden dat banken en overheden al jaren aansturen op de totale afschaffing van contant geld? Waar recentelijk nog het gros van de pinautomaten werd gesloten vanwege het ‘gevaar’ dat enkele plofkrakers blijkbaar voor het hele land vormden, wordt het u ook vrijwel onmogelijk gemaakt om grote bedragen van uw eigen rekening op te nemen. De waarheid is namelijk dat het hele financiële systeem een verkapte piramide van schulden is, draaiend op lucht, en het snel gedaan zal zijn met de façade wanneer men daadwerkelijk zijn schuldpapier in wil wisselen voor de waarde die het gepretendeerd wordt te hebben.

En nu Nederland, Europa en de rest van de wereld geteisterd worden door het Coronavirus is daar de gelegenheid om de druk nog verder op te voeren. Verregaande controle en surveillance worden – niet voor het eerst – opgedrongen uit naam van veiligheid en volksgezondheid, waar het slechts de banken zijn die zichzelf in veiligheid brengen. Voor hen is het namelijk oorlogstijd, en in de ‘war on cash’ is het onze vrijheid die op het spel staat.

Links:
DNBulletin: Contant betalen moet mogelijk blijven
China doet ook geld in quarantaine om verspreiding coronavirus tegen te gaan
Sven Hulleman, 25 000 ophalen bij de ABN Amro 1

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...