Europa in oorlogsmist #2: De prijs op uw hoofd

Als de wereldwijde pandemie van het Coronavirus en de economische ontwrichting die zij met zich meebrengt één ding blootleggen is het wel de schrijnende kwantificering van mens en samenleving. Statistieken en prognoses uit de medische en financiële sectoren smelten samen tot keurige overzichten waarop men ad hoc beleid kan vormen, om naderhand aan de hand van nieuwe statistieken te kunnen evalueren.

Waar is de menselijke maat gebleven? In het neoliberale westen niets meer dan een corporate buzzword, een achterhaalde waarde, verdreven door de eeuwige drang naar meer efficiëntie. Efficiëntie die het zorgsysteem heeft uitgekleed waardoor nu de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen overbelast raken, efficiëntie die alle buffers die men over decennia heeft opgebouwd om een crisis als deze het hoofd te kunnen bieden heeft opgebrand. En nu niet alleen in ons land maar in heel Europa – om over de Verenigde Staten nog maar te zwijgen – het besef indaalt dat we met zijn allen langdurig op rantsoen zullen moeten als gevolg van de draconische maatregelen om Covid-19 te beteugelen, is het de financiële sector die zichzelf veilig probeert te stellen. Niet de staat, niet het MKB of de zzp’er, maar de banken dienen de begunstigden van de noodgelden te zijn. Opdat het noodlijdende volk bij hen terecht blijft kunnen om geld te lenen voor wederopbouw, tegen rentes die nog nooit iemand voor zijn spaargeld heeft ontvangen.

Europa verkeert door de Coronacrisis in totale onzekerheid. Maar de vrees is dat de grootste schade pas ontdekt wordt wanneer de storm is gaan liggen…

Links:
Hoeveel is dat eigenlijk waard, een mensenleven? door Bouwe van Straten
Klanten van ABN Amro moeten hun goud verkopen
Vliegtuig vliegt rond met tekst ‘Overheid = Volksvijand #1′: ‘Dit gaat te ver’
‘Temidden van coronacrisis pleegt de NDP een parlementaire coup met verstrekkende gevolgen’
Macro-econoom Kees de Kort over de economische gevolgen van de coronacrisis
Italië verder stilgelegd, fabrieken dicht: ‘Stap naar een oorlogseconomie’
Wiebe Draijer (Rabobank) bij Nieuwsuur: https://twitter.com/Matthijs85/status/1244222811490717697

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...