Optimisme in alle ernst: in gesprek met Dirk de Wachter

Dirk de Wachter is psychiater en de auteur van het in 2012 verschenen boek ‘Borderline Times’. Hierin zette hij met een maatschappijkritische blik uiteen hoe de westerse samenleving voldoet aan de negen criteria van de gelijknamige psychische aandoening en pleitte hij voor hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin als broodnodige waarden voor een betere wereld.

Sven Hulleman signaleerde al eerder in een column bij Café Weltschmerz dat onze wereld, doof voor het pleidooi van de Wachter, afstevent op een catastrofe. Met de uitbraak van het coronavirus en de draconische maatregelen om deze te beteugelen wordt de samenleving onder meer druk gezet dan ooit tevoren. Welk effect zal dit hebben op de psyche, zowel de individuele als de collectieve? Moet men zich klaarmaken voor de anderhalvemetersamenleving of is dit het moment om met zijn allen eens goed na te denken over hoe wij onze samenleving ánders vorm kunnen geven?

Sven ging in gesprek met de psychiater achter een gesloten grens via de digitale weg. Een geweldige uitkomst, maar een gebrekkige vervanging.

Links:
Borderline times – het einde van de normaliteit
‘We leven in een borderline-maatschappij’
Hoe kunnen we samenleven?; Esther van Fenema en Dirk de Wachter
Met volle snelheid op de kade koersen: column van Sven Hulleman

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...