#2.15: Vrij en onverveerd

Een vrije pers is een absolute voorwaarde voor democratie; zonder vrijheid van informatie, vrijheid van meningsuiting en controle op de macht kan zij niet gewaarborgd worden. Een gezonde relatie tussen de macht en de media is er geen van onvoorwaardelijke steun of vriendschap, maar ook geen van vijandigheid. Onmisbaar is echter de onafhankelijkheid, waardoor burgers er op kunnen vertrouwen dat hun belangen behartigd worden, waarmee een overheid begrip voor haar beleid kan krijgen en het nodige draagvlak ervoor kan creëren.

De informatievoorziening ten tijde van het coronavirus piept en kraakt. Waar er van overheidswege al langer werd gezocht naar manieren om nepnieuws te bestrijden zorgt de stortvloed aan tegenstrijdige berichten over de pandemie, de cijfers, de herkomst van het virus, vaccinaties, 5G en alle achterliggende belangenstructuren ervoor dat de vrijheid van pers ernstig onder druk staat.

Sven maakt zich hierover ernstige zorgen. En hij is niet de eerste.

Links:
JFK on Secret Societies | “The President and the Press” Speech (Full) HD
THE PRESIDENT AND THE PRESS: ADDRESS BEFORE THE AMERICAN NEWSPAPER PUBLISHERS ASSOCIATION, APRIL 27, 1961

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...