Unie van schuld en schending | Crisis met Kelder #2

In dit tweede deel van een drieluik over media, economie en bestuur in tijden van corona bespreken Sven Hulleman en Jort Kelder de achtergronden en implicaties van de crisis op het economische vlak. Hoe groot zal de schade zijn die wordt veroorzaakt door de pandemie en de maatregelen om deze te beteugelen, en hoe denkt men deze te kunnen ondervangen?

Terwijl Europese leiders bekvechten over Eurobonds en solidariteit ratelt de geldpers van de ECB door om staatsobligaties op te kopen in een schijnconstructie waarvan de grondwettelijkheid in twijfel wordt getrokken. Inflatie ligt op de loer en men kan zich met het oog op de geschiedenis afvragen of het eindeloos blijven verhogen van de schuldenberg de juiste weg uit de crisis is. Maar wat zijn de alternatieven? Kan de Brusselse drang naar een federaal Europa van gedeelde schulden gekeerd worden of is een vertrek uit de EU de enige oplossing?

De politieke onwil om deze zaken inzichtelijk te maken is opmerkelijk; met het stellen van deze vragen alleen al lijkt men voor te sorteren om te worden weggezet als fascist en xenofoob. Sven en Jort stellen ze desondanks, immers: hoe komt men in een democratie anders tot een weloverwogen besluit?

Links:
JortCall #18 | ‘De euro is een evangelie: hoe lang geloven we daar nog in?’
Het Evangelie volgens Wellens
#2.04: Apocalyps op afbetaling
#2.11: Solidair (en) insolvabel

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...