#2.18: Normaal. Doen.

Al sinds het begin van de coronacrisis en de opgelegde maatregelen heeft men het over het ‘nieuwe normaal’. Een normaal waarin de vrijheid wordt opgeofferd in ruil voor veiligheid, waarin niet alleen burgerrechten maar zelfs de menselijkheid pas op de plaats moet maken op bevel van het gezag.

De maatregelen die de overheid onder leiding van minister-president Mark Rutte haar bevolking heeft opgelegd om hen te beschermen tegen de onzichtbare dreiging van het virus zijn officieel dan wel van tijdelijke aard; deze tijd is echter van meet af aan onbepaald en slechts eenzijdig opzegbaar. De data en onderzoeken die eraan ten grondslag liggen zijn niet inzichtelijk en men moet er maar op vertrouwen dat de onzichtbare experts van het Outbreak Management Team, door de gewiekste spin doctors van de regering aimabel gepresenteerd als ‘Jaap en zijn mensen’ van het RIVM, de mensen zijn die de democratische rechtstaat Nederland zullen behoeden voor de ondergang. Kritische geluiden worden in diskrediet gebracht, vragen worden opzij geschoven door de deskundigheid van de vraagsteller in twijfel te trekken en antwoorden blijven uit.

Het gebrek aan transparantie, inspraak en verantwoording baart grote zorgen voor de toekomst van de democratie. Het ‘nieuwe normaal’ lijkt niets minder dan een cryptonormatieve opdracht tot onderdanigheid en gehoorzaamheid. Of u dit nu nodig acht in crisistijd of niet: laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.

(Openingsmontage aangeleverd door een kijker; waarvoor onze dank.)

Bronnen openingsmontage:
Levensgevaarlijke massahysterie gaat fout volgens het boekje. Michaéla Schippers en Ramon Bril
Een crisis in de wetenschap, lockdown is een schande. Willem Engel en Ramon Bril
De mondkapjes-soap en de malafide deals. Esther van Fenema over transformatie in de zorg
Optimisme in alle ernst: in gesprek met Dirk de Wachter
Wiskundige Bert Slagter en Maurice de Hond willen bronnen van het RIVM kunnen checken
Het verdriet van verpleegkundigen: veel erkenning, weinig inspraak. In gesprek met Anneloes van Staa
“Overheid misbruikt Wetenschap”: Cees Hamelink en Flavio Pasquino
https://www.youtube.com/user/Jeugdjournaal
Muziek ‘Periwinkle by Chad Crouch‘ gebruikt onder Creative Commons BY-NC 3.0

Overige links en bronnen:
Nieuwe coronawet moet einde maken aan verwarring over maatregelen
Tanzania president questions coronavirus kits after animal test
Tanzanian President John Magufuli: Even Papaya and Goats are Corona positive
TERUGKIJKEN: Nationale Dodenherdenking in Amsterdam
Toespraak van Koning Willem-Alexander, Nationale Herdenking 4 mei 2020

De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land. Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn? … 😉

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...