Ethiek voor beginners (en politici) | #3.37

Ondanks alle discussie in zowel de politiek als de samenleving zelf over coronabeleid en overheidsmaatregelen lijkt men al anderhalf jaar de vragen die er toe doen krampachtig te ontwijken. Men schermt met cijfers en goedkoop sentiment en durft de vingers niet te branden aan de ethische vraagstukken die aan alle besluitvorming vooraf zouden moeten gaan.

Worden deze vragen aan de top überhaupt niet gesteld? Worden deze wellicht buiten het zicht van de democratie gesteld en beantwoord, omdat men op dat niveau een moraal hanteert die het daglicht niet kan verdragen? Of, zoals minister-president Mark Rutte recentelijk nog tentoonstelde na een ingediende motie van Bij1-Kamerlid Sylvana Simons, proberen zij slechts de aansprakelijkheid voor de gevolgen van hun beleid te ontlopen?

Dat het moeilijke vragen zijn, dat moge duidelijk zijn; de ethiek is een wetenschap van grijstinten. Wanneer de samenleving echter niet tot overeenstemming komt over hoe deze beantwoord dienen te worden, laat men het antwoord over aan hen die zich daarboven achten.

Links:
Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations – Resolution 2361 (2021)
Frankrijk verplicht vanaf 1 augustus coronacertificaat in alle openbare ruimtes
Ook hier verplicht vaccineren? ‘Juridisch is het mogelijk’
COVID-19 vaccinatie: wat mag wel en wat mag niet?
Mag u uw werknemers vragen of zij gevaccineerd zijn tegen corona?
Ethische en juridische afwegingen COVID-19-vaccinatie
Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie ‘onbeschaafd’
IN-SHADOW – A Modern Odyssey – Animated Short Film

Studio ingericht met dank aan: https://cd-rek.nl/

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen. Bezoek de webshop op https://nooit.nl/shop/, ga naar https://eenoorlogreedsverloren.nl/steundeverbinding/ of neem een kijkje op de website van het nieuwe project https://natuurpad.com/ en doe mee met de loterij!

Ook te vinden op Odysee, SoundCloud en Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk...